2018/07/28

Nej, vissa saker var inte bättre förr

I 1989 i USA ordnade en jättestor manifestition i Washington, D.C. om kvinnors rätt att välja själv om hon vill göra abort. Jag var aktiv i en feministisk förening på mitt universitet (naturligtvis!) och vi ville hyra en buss och åker ditt och deltar. För att få lite hjälp med finanering skickade vi runt ett brev till alla kvinnliga professorer där vi bett dom att ge ett litet bidrag till reskassan. Vi inte bara fick mycket mer pengar än väntat, men också flera uttal om hur hemsk det hade varit för kvinnor i USA innan Roe v Wade.***

Right-to-chose betyder att kvinnan själv bestämmer över sin kropp inkluderande sin livmöder. Detta skiljer sig väldigt från tvångssterilisering och rashygien där patriarchial religions- och politiska makthävare bestämmer vem ska kunna få barn och vem uppfattas som ickelämplig. 

Kvinnor över hela världen har aborter oavsett om det är lagligt eller inte där de bor. Frågan är huruvida de kan få säkra, lagliga aborter i en klinik med medicinsk personal eller tvingas ha farliga "gör det själv" aborter.

Nu har jag hittat en vid på Youtube som visar lite om hur det var i 1989:




***Roe v Wade var fället hos Högsta Domstolen som fästställde aborträtt i hela USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar