2018/08/02

Timbro Tankesmedja del 1

Under 1970-talet hörde vi i USA mer och mer om något som kallas en tankesmedja. De var ingen ny uppfinning men uppträdde allt oftare i pressen och vi läst att dessa tankesmedjor skulle komma med nya idéer som kunde hjälpa människor. Och i vissa fall var det sant. Men många av dem bara omarbetade gamla idéer och letade efter nya sätt att marknadsföra dem.

Under 1800-talet, anklagade högerkanten människor som kämpar för att avskaffa slaveriet, expandera rösträtt för alla vuxna (inte bara rika, vita män), och förkorta arbets dag till åtta timmars kämpar för att förstöra samhället. I mitten av 1900-talet tog de flesta demokratiska samhällena dessa reformer som självklara och såg dem som positiva för samhället. Så om högerkanten inte kunde motverka vänster sociala reformer genom att skrämma människor, då kanske kunde den göra högerpolitik sexig istället.

En sån tankesmedja är Timbro. Jag är inte förvånad över att svenska kapitalister vill ha samma möjligheter som sina amerikanska motpartar, särskilt med tanken att dom troligen är påverkad av vad jag brukar kalla för svensk fantasi USA. (där alla är stenrika, äger jättestort hus, osv). Gör en miljon dollar vinst över en natt! 

Men att bli rik genom utnyttjande av dina medmänniska är lika vidrig i Sverige som i USA, eller hur? Och det finns inget smart om att utnyttja ett grundläggande mänskligt behov för att tjäna mycket pengar. Som du kan läsa i Aftonbladet  Nej, Timbro, vi törstar inte efter privat vatten

Vatten är livet!  MniWiconi i Lakota/ Dakota/ Nakota språket. Vatten är heligt. Därför kan det aldrig vara lämpligt att behandla det som en handelsvara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar