2018/08/10

Timbro del 2

Ett mycket tydligt exempel på den typ av marknadsföring av högerpolitik som jag diskuterade i mitt tidigare blogginlägg är den senaste artikeln av Fredrik Segerfeldt på Timbros hemsida: Privatisera vattnet innan det är för sent. Där ger han några exemplar om hur (enligt honom) subventionerad jordbruk har lett till vattenslöseri. Han skriver att Det som kostar lite eller inget slösar man nämligen mer med utan att ge någon underlag för sin påstående.

Det är bra att Segerfeldt tar upp Mexico som ett av sina exemplar. Mexico lider av en brist av färskvatten idag främst för att privata intressen har tilllåtas påverka. Läs Mexico has some of the best water laws around. So why are its rivers so contaminated? där historiker Mikael Wolfe förklarar precis varför oligarki och den fria marknaden är orsaken till Mexikos vattenproblem.

Före den spanska erövringen hade Mexica-folket (urbefolkningen i regionen som nu är Mexico City) ett  avancerad  konstbevattning system med kanaler, vallar och damm. Huvudstaden Tenochtitlans invånare hade inte bara färskvatten för att laga mat och bada och vattna sina grödor, men vattensystemet fungerade också som en del av stadens försvar.

I själva verket nästan alla tidig statsbildningar tillkom samtidig som folk utveklad mer och mer avancerad konstbevattnings anläggningar. Det krävde alltmer administration för att hålla dom igång naturligtvis. Det var faktiskt statligt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar